Over brandend maagzuur

Symptomen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur zorgt voor vervelende klachten zoals pijn in de borst, zure oprispingen, krampen, pijnlijke slikproblemen, prikkelhoest, kuchen en zelfs heesheid. Ongeveer een op de vier Nederlanders heeft er regelmatig last van. U kunt zelfs voelen dat de zure maaginhoud terugstroomt tot in uw mond.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken voor brandend maagzuur:

  • De sluitspier tussen de maag en de slokdarm werkt niet goed Tussen de maag en de slokdarm zit een kringspier die open gaat wanneer voedsel via je slokdarm naar je maag stroomt. Wanneer deze niet direct sluit of te vaak open gaat, kan zure maaginhoud omhoog stromen via de slokdarm.
  • Te veel druk op uw buik Een dikke buik door zwangerschap of overgewicht, geeft extra druk op de buikholte. De inhoud van de maag kan dan in de verdrukking komen, waardoor agressief maagzuur in de slokdarm terugstroomt.
  • Slechte eet- en leefgewoonten Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de productie van maagzuur activeren, waardoor de aanmaak van maagzuur versterkt wordt en de sluitspier van de slokdarm minder goed werkt. Voorbeelden van deze voedselbestanddelen zijn: citrusvruchten, vetrijke voeding, pepermunt, chocola, koffie, thee en alcohol. Ook roken, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en spanning of stress kunnen een rol spelen bij het veroorzaken van brandend maagzuur.

Hoe kunt u brandend maagzuur verhelpen?

Een aantal maatregelen kunnen u helpen om brandend maagzuur te verminderen of zelfs te verhelpen.

  • U kunt het hoofdeinde van uw bed verhogen, bijvoorbeeld door een extra kussen of het hoofdeinde van het bed op klossen te zetten. Omdat u minder plat ligt kan maagzuur moeilijker in de slokdarm terugstromen.
  • Vermijd koffie, sinaasappelsap, alcohol, koolzuurhoudende drankjes, gefrituurd eten, pepermunt, chocola en suikerrijke voeding en zware maaltijden voor het slapengaan.
  • Afvallen of stoppen met roken kan ook helpen om brandend maagzuur te verminderen.
  • Veel mensen drinken melk bij brandend maagzuur. Dit kan de klachten verminderen. Het effect is echter tijdelijk omdat het vet in de melk de maagzuurproductie doet toenemen en de spierfunctie van de onderste slokdarmspier vermindert. Hierdoor kan het zuur toch weer makkelijker in de slokdarm terugstromen, zeker als u plat in bed ligt.

Om goed inzicht te krijgen in de ernst van uw klachten en het verloop ervan, is het handig om gedurende een periode van bijvoorbeeld twee weken een maagzuurdagboek bij te houden. Download het Gerdoff Maagzuurdagboek en noteer uw ervaringen met en zonder Gerdoff. Het zal u een goed inzicht geven hoeveel klachten u heeft en hoe goed Gerdoff de klachten kan doen verminderen.

Middelen tegen brandend maagzuur

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare medische hulpmiddelen en geneesmiddelen tegen brandend maagzuur beschikbaar.

  • Maagzuurbinders (anticida en alginaten) neutraliseren het maagzuur. Ze werken snel en gedurende een paar uur. Maagzuurbinders kunnen milde maagzuurklachten verhelpen die ontstaan na het eten of ’s avonds. Maar ze geven geen beschermende laag op de slokdarmwand.
  • Maagzuurremmers (H2-blokkers en Protonpompremmers (PPI’s of als bekendste voorbeeld omeprazol) zorgen ervoor dat de maagzuurproductie in de maagwand afneemt. Ze werken niet direct, maar werken een langere tijd (H2 blokkers 8 tot 12 uur en PPI’s tot maximaal 24 uur). Maagzuurremmers worden vooral gebruikt bij mensen die chronisch veel last hebben van brandend maagzuur, zowel overdag als ’s avonds en dienen gedurende langere tijd ingenomen te worden om resultaat te hebben. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van met name PPI’s mogelijk bepaalde gezondheidsrisico’s kan hebben. Wij adviseren u om dit met uw arts te bespreken.

Wanneer maagzuurbinders en maagzuurremmers niet werken

Maagzuur neutraliseren of verminderen zorgt ervoor dat de slokdarm minder geïrriteerd wordt en dat toekomstige schade wordt beperkt. Maar het heeft geen direct effect op de huidige bescherming en het herstel van de slokdarm. Hierdoor kunnen klachten aanhouden.

Een belangrijk voordeel van Gerdoff boven maagzuurbinders en maagzuurremmers is dat het heel snel werkt. De werkzame componenten van de zuigtablet Gerdoff brengen samen met de stimulatie van speekselvloed direct een beschermende laag aan op de ontstoken slokdarmwand. Hierdoor wordt de slokdarmwand direct beschermd tegen de agressieve werking van maagzuur en kan snel genezen.

Gerdoff kan daarom heel goed in combinatie met maagzuurbinders en maagzuurremmers gebruikt worden, wanneer er tijdelijk extra last van zuurbranden ervaren wordt. Maar juist ook voor mensen die slechts af en toe last van zuurbranden hebben is het middel buitengewoon geschikt, omdat het vaak met een enkele zuigtablet al blijvende verlichting brengt. Lees verder over de werking van Gerdoff.