Over brandend maagzuur

Symptomen van brandend maagzuur

Brandend maagzuur zorgt voor vervelende klachten zoals pijn in de borst, zure oprispingen, krampen, pijnlijke slikproblemen, prikkelhoest, kuchen en zelfs heesheid. U kunt zelfs voelen dat de zure maaginhoud terugstroomt tot in uw mond.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken voor brandend maagzuur:

  • De sluitspier tussen de maag en de slokdarm werkt niet goed Tussen de maag en de slokdarm zit een kringspier die open gaat wanneer voedsel via je slokdarm naar je maag stroomt. Wanneer deze niet direct sluit of te vaak open gaat, kan zure maaginhoud omhoog stromen via de slokdarm.
  • Te veel druk op uw buik Een dikke buik door zwangerschap of overgewicht, geeft extra druk op de buikholte. De inhoud van de maag kan dan in de verdrukking komen, waardoor agressief maagzuur in de slokdarm terugstroomt.
  • Slechte eet- en leefgewoonten Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de productie van maagzuur activeren, waardoor de aanmaak van maagzuur versterkt wordt en de sluitspier van de slokdarm minder goed werkt. Voorbeelden van deze voedselbestanddelen zijn: citrusvruchten, vetrijke voeding, pepermunt, chocola, koffie, thee en alcohol. Ook roken, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en spanning of stress kunnen een rol spelen bij het veroorzaken van brandend maagzuur.

Hoe kunt u brandend maagzuur verhelpen?

Een aantal maatregelen kunnen u helpen om brandend maagzuur te verminderen of zelfs te verhelpen.

  • U kunt het hoofdeinde van uw bed verhogen, bijvoorbeeld door een extra kussen of het hoofdeinde van het bed op klossen te zetten. Omdat u minder plat ligt kan maagzuur moeilijker in de slokdarm terugstromen.
  • Vermijd koffie, sinaasappelsap, alcohol, koolzuurhoudende drankjes, gefrituurd eten, pepermunt, chocola en suikerrijke voeding en zware maaltijden voor het slapengaan.
  • Afvallen of stoppen met roken kan ook helpen om brandend maagzuur te verminderen.
  • Veel mensen drinken melk bij brandend maagzuur. Dit kan de klachten verminderen. Het effect is echter tijdelijk omdat het vet in de melk de maagzuurproductie doet toenemen en de spierfunctie van de onderste slokdarmspier vermindert. Hierdoor kan het zuur toch weer makkelijker in de slokdarm terugstromen, zeker als u plat in bed ligt.

Om goed inzicht te krijgen in de ernst van uw klachten en het verloop ervan, is het handig om gedurende een periode van bijvoorbeeld twee weken een maagzuurdagboek bij te houden. Download het Gerdoff Maagzuurdagboek en noteer uw ervaringen met en zonder Gerdoff. Het kan u een goed inzicht geven hoeveel, wanneer en na welk voedingsmiddel u klachten ervaart.

Middelen tegen brandend maagzuur

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare medische hulpmiddelen en geneesmiddelen tegen brandend maagzuur beschikbaar.

  • Maagzuurbinders (antacida en alginaten) neutraliseren het maagzuur. Ze werken snel en gedurende een paar uur. Maagzuurbinders kunnen milde maagzuurklachten verhelpen die ontstaan na het eten of ’s avonds.
  • Maagzuurremmers (H2-blokkers en Protonpompremmers (PPI’s of als bekendste voorbeeld omeprazol) zorgen ervoor dat de maagzuurproductie in de maagwand afneemt. Ze werken niet direct, maar werken een langere tijd (H2 blokkers 8 tot 12 uur en PPI’s tot maximaal 24 uur). Maagzuurremmers worden vooral gebruikt bij mensen die chronisch veel last hebben van brandend maagzuur, zowel overdag als ’s avonds.

Maagzuur neutraliseren of verminderen zorgt ervoor dat de slokdarm minder geïrriteerd wordt en dat toekomstige schade wordt beperkt.

Een belangrijk voordeel van Gerdoff is dat het snel werkt. De werkzame componenten van de zuigtablet Gerdoff brengen samen met de stimulatie van speekselvloed een beschermende laag aan op de ontstoken slokdarmwand. Hierdoor wordt de slokdarmwand beschermd tegen de agressieve werking van maagzuur en kan genezen.

Gerdoff kan daarom heel goed in combinatie met maagzuurbinders en maagzuurremmers gebruikt worden, wanneer er tijdelijk extra last van zuurbranden ervaren wordt. En ook voor mensen die slechts af en toe last van zuurbranden hebben is het middel geschikt, Het verlicht snel de symptomen zoals: zuurbranden, zure oprispingen, pijn in de borststreek, prikkelhoest en gebrekkige stemvorming.

Gerdoff is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.