Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over brandend maagzuur en het middel Gerdoff. Staat uw vraag er niet bij? Neemt u dan contact met ons op.

Wat kan ik zelf doen om brandend maagzuur te voorkomen?

 • Eet niet te vet en neem kleinere porties. Liever zes kleine maaltijden per dag dan drie grote.
 • Eet niet te snel, maar neem de tijd en kauw alles goed door.
 • Gaan liggen na de maaltijd is niet handig. De zure inhoud van de maag stroomt dan gemakkelijker terug de slokdarm in.
 • En omgekeerd: niet vlak voor het slapen gaan nog wat eten. De maag blijft zo’n drie uur na het eten actief.
 • Zet het hoofdeinde van uw bed omhoog. Dat helpt vooral bij klachten ‘s nachts
 • Alcohol, koffie, sinaasappelsap, frisdrank met prik en scherp gekruid eten prikkelen de maag tot het aanmaken van maagzuur. Probeer ze te vermijden.
 • Strakke kleding drukt ook op de maag, en kan zo maagzuur de slokdarm induwen.
 • Niet te zware dingen tillen. En als u toch wat tillen moet: niet bukken, maar door de knieën. Bukken verhoogt de druk in de maag.
 • Blijf slank of wordt het. Een dikke buik duwt voortdurend op de maag. Een bezoekje aan de diëtiste kan u helpen.
 • Voorkom verstopping. Eet vezelrijk: groenten, fruit, volkorenbrood, zilvervliesrijst en peulvruchten. En spoel het allemaal goed door met tenminste 2 liter water per dag. Ook lichaamsbeweging helpt bij het verbeteren van de stoelgang.
 • Stop met roken. Nicotine verslapt de afsluiting tussen de slokdarm en de maag, zodat maagzuur gemakkelijker de slokdarm in kan stromen.
 • Ontspan. Spanningen werken sterk op de maag. Praten over spanningen is een heel goede manier om ze op te lossen.

Leefgewoontes en eetpatroon verandert u natuurlijk niet één-twee-drie. Neem de tijd en zorg waar mogelijk voor hulp. Werken uw maatregelen niet, of niet goed genoeg, blijf dan niet tobben maar ga gewoon naar uw huisarts. Brandend maagzuur gaat niet vanzelf over. Daar moet u echt iets voor doen. De huisarts weet precies wat.

Waar kan ik Gerdoff bestellen?

U kunt Gerdoff bij uw lokale apotheek verkrijgen of hier online bestellen.

Waarom moet ik zuigen op de tablet van Gerdoff?

Door op een tablet Gerdoff te zuigen, wordt de speekselproductie op gang gebracht. Elke keer dat u speeksel doorslikt loopt dit langs de slokdarm naar beneden en “spoelt” zo de wanden van de slokdarm schoon. In combinatie met de bestanddelen van Gerdoff wordt er tegelijkertijd een beschermende laag aan de binnenkant van de slokdarm gelegd, zodat bijtende stoffen (maagzuur) de wanden van de slokdarm minder kunnen aantasten. Zo heeft u niet alleen minder pijn, maar komt de slokdarmwand ook tot rust en herstelt deze zich. Lees meer over de werking van de bestanddelen.

Kan ik Gerdoff gebruiken als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Wij raden u aan uw arts te raadplegen voordat u Gerdoff gaat gebruiken als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Ik heb via mijn huisarts maagzuurremmers voorgeschreven gekregen. Als ik Gerdoff ga gebruiken, moet ik dan stoppen met deze medicijnen?

Gerdoff kunt u samen met uw maagzuurremmers gebruiken. Wijzig echter nooit zelfstandig de medicatie die u door uw arts voorgeschreven hebt gekregen. Stop dus ook niet zelfstandig met uw maagzuurremmers. Raadpleeg altijd uw arts voordat u uw medicatiegebruik wijzigt.

Ik heb van mijn arts maagzuurremmers (PPI’s: Omeprazol, Esomeprazol, Pantozol) voorgeschreven gekregen. Kan ik Gerdoff daarnaast gebruiken?

Gerdoff kunt u samen met uw maagzuurremmers gebruiken. Wijzig nooit zelfstandig de medicatie die u door uw arts voorgeschreven hebt gekregen. Raadpleeg uw arts alvorens uw medicatiegebruik te wijzigen. Mocht u twijfelen of vragen hebben over het gebruik van Gerdoff (al dan niet in combinatie met uw andere medicijnen), raadpleeg ook dan uw arts of apotheker.

Ik ga naar een koud/warm land. Kan ik Gerdoff zonder problemen meenemen?

U kunt Gerdoff bij kamertemperatuur (+/- 25°C) bewaren. Voor een korte periode, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, kan Gerdoff bij hogere temperaturen worden bewaard. Zorg er echter voor dat Gerdoff niet in de volle zon, in een vochtige omgeving of bij meer dan 40°C wordt bewaard. Eventueel kunt u Gerdoff tijdelijk in de koelkast bewaren.